MIXED USE

The Tappan

Elements of stitching and weaving are evident in construction methods, details and finishes, continually bringing attention back to the neighborhood’s rich, textile heritage.
—Always By Design

02 – Scranton View North

The Tappan is a new, 95-unit apartment building located in the Scranton Corridor of Cleveland’s Tremont neighborhood.  The building sits directly across from the Historic Wagner Awning Building, a former textile factory recently converted to mixed-use apartments.

In contrast to Wagner’s soft gray field color, The Tappan’s dark, iron spot skin acts as its foil, and references the grittier, semi-industrial section of the neighborhood.  Cool-toned masonry and stainless-steel trim peel away to reveal warm wood finishes that evoke an intimate, residential sanctuary. 

The Tappan is a new, 95-unit apartment building located in the Scranton Corridor of Cleveland’s Tremont neighborhood.  The building sits directly across from the Historic Wagner Awning Building, a former textile factory recently converted to mixed-use apartments.

In contrast to Wagner’s soft gray field color, The Tappan’s dark, iron spot skin acts as its foil, and references the grittier, semi-industrial section of the neighborhood.  Cool-toned masonry and stainless-steel trim peel away to reveal warm wood finishes that evoke an intimate, residential sanctuary. 

03 – Courtyard View West

A “modern awning” is expressed at the large, 8-foot-tall windows as brushed, stainless steel jamb extensions.  These extensions surround the entire opening, and asymmetrically stretch to shield units from the direct, south sun.

Elements of stitching and weaving are evident in construction methods, details and finishes throughout the interior spaces as well, continually bringing attention back to the neighborhood’s rich, textile heritage.

A bright, inviting bakery space highlights the corner of Auburn and Scranton.  The primary building entry thereby becomes an adjacent breezeway, threading a direct view of Wagner, to a new, sunken garden at the building’s public courtyard.

A “modern awning” is expressed at the large, 8-foot-tall windows as brushed, stainless steel jamb extensions.  These extensions surround the entire opening, and asymmetrically stretch to shield units from the direct, south sun.

Elements of stitching and weaving are evident in construction methods, details and finishes throughout the interior spaces as well, continually bringing attention back to the neighborhood’s rich, textile heritage.

A bright, inviting bakery space highlights the corner of Auburn and Scranton.  The primary building entry thereby becomes an adjacent breezeway, threading a direct view of Wagner, to a new, sunken garden at the building’s public courtyard.

04 – Site Context Plan
CLIENT

Sustainable Community Associates

LOCATION

Cleveland, OH

SIZE

83,000 SF

SERVICES

Architecture
Interior Design
MEP Engineering

Related Work